Flytande eller fast honung đŻ Författare larsa66Publicerat den 2023-07-24 Flytande och fast honung... (om du inte orkar lĂ€sa allt sĂ„ sammanfattas allt sist i inlĂ€gget).All honung Ă€r vid slungning flytande. Sockerarterna i svensk flora gör att nĂ€stan all honung sĂ„ smĂ„ningom bildar kristaller som gör honungen fast och bredbar, en god egenskap som alla som vill njuta av honung pĂ„ en smörgĂ„s (med en vĂ€llagrad prĂ€stost kanske) uppskattar.MEN....Det Ă€r sĂ„ populĂ€rt med flytande honung att det pĂ„verkar kundens val av honung i butik. MĂ„nga stĂ„r framför honungshyllan i butiken och tĂ€nker att det Ă€r praktiskt med flytande honung till morgonfilen, att ringla över bĂ€rtallriken eller brie-osten eller att anvĂ€nda till den god kryddiga honungblandningen man vill pensla pĂ„ köttet nĂ€r man grillar. Och sĂ„ Ă„ker en importerad honung ner i varukorgen...Det Ă€r sĂ„ löjligt enkelt att göra den fasta honungen flytande sĂ„ det Ă€r kanske inte det smartaste valet.1. VĂ€rm honungen i ett vattenbad.2. Kör burken (utan lock!) i micron.3. Stoppa in burken i en plastpĂ„se och lĂ„t den gĂ„ med i diskmaskinen.Jag hör redan biodlarkollegor skrika högt: "Men dĂ„ förstör man ju allt det nyttiga i honungen!". Det kan lĂ„ta som om honungen blir farlig att förtĂ€ra om man vĂ€rmer upp den. Det kanske Ă€r sĂ„ att en del nyttigheter minskar i mĂ€ngd, men den blir absolut inte en dĂ„lig produkt.Svensk lokalproducerad honung Ă€r en biprodukt till pollinering av svensk natur, en egenskap som inte en enda importerad honungsburk har. DĂ„ hĂ€lften av all importerad honung dessutom visat sig vara falsk (Ă€kta honung innehĂ„ller bara honung och ingenting annat!) Ă€r sannolikheten stor att den försiktigt uppvĂ€rmda svenska honungen Ă€ndĂ„ har bĂ€ttre innehĂ„ll Ă€n den importerade honungen som Ă€r flytande redan i butik.Sen skulle man ju kunna lĂ€gga ut texten en hel del om vad de mer lĂ„ngsiktiga konsekvenserna blir om biodlare inte kan sĂ€lja sin honung och dĂ€rför slutar med (drar ner pĂ„) sin biodling vilket leder till sĂ€mre pollinering och allt det innebĂ€r för vĂ„r nĂ€rmiljö. Typ samma argument som anvĂ€nds för att i största möjliga grad köpa lokalproducerat kött, Ă€gg, grönsaker etc. Men vi tar inte det hĂ€r.Gör det enkelt: Köp tvĂ„ burkar svensk honung. VĂ€rm den ena sĂ„ att den blir flytande och om du kĂ€nner oro för att du missar goda egenskaper i vĂ€rmd honung; Ă€t en extra sked ovĂ€rmd honung varje dag!(Och dela gĂ€rna detta om du tror att du har vĂ€nner som kanske behöver fĂ„ ta del av tipsen.) Dela detta:TwitterFacebookE-postGilla detta:Gilla Laddar in âŠ